Liliane Bettencourtin vivahteikas elämä

Liliane Henriette Charlotte Schueller (nykyisin Bettencourt) syntyi vuonna 1922 varsin mielenkiintoisessa elämänvaiheessa olevaan perheeseen, sillä Lilianen isä oli Eugéne Schueller, maailmanlaajuisesti tunnetun kosmetiikkajätti L’Óréalin perustaja. Liliane jäi äidittömäksi hyvin nuorena ja alkoi työskennellä isänsä tehtaassa 15-vuotiaana liimaten etikettejä shampoo-pullojen kylkiin. Isänsä kuoleman jälkeen hän peri miljoonayhtiön, josta kasvoi aikojen kuluessa maailman suurin kosmetiikkayritys.

Reilu vuosi sitten Guardian-lehti uutisoi 21.päivä syyskuuta vuonna 2017 94-vuotiaana kuolleen miljoonaperijättären kuolemasta. Vaikka kuolemasta on jo aikaa, Liliane Bettencourtin elämästä ja sen vaiheista puhutaan edelleen. Kuollessaan Bettencourt oli maailman rikkain nainen ja hänen omaisuutensa arvioitiin noin 33 miljardin euron arvoiseksi. Bettencourt toimi yhtenä L’Óréalin merkittävimmistä osakkeenomistajista, vaikka ei osallistunut itse yhtiön toimintaan. Hän näkyi silti usein lehtien otsikoissa, toisinaan varsin negatiivisessa valossa.

Vuosi 2007 oli Liliane Bettencourtille varsin vaikeaa aikaa. Bettencourtin yksityiselämää riepoteltiin uutisissa ja kansan huulilla, sillä hänen läheisiään syytettiin vanhan Bettencourtin heikon mielenterveyden hyväksikäyttämisestä. Lilianen aviomiehen André Bettencourtin kuoltua samana vuonna, Lilianen tytär uskoi, että hänen äitinsä uskottu ystävä François-Marie Banier olisi käyttänyt törkeästi hyväkseen vanhan naisen heikkoa terveyttä ja kavaltanut tältä miljardin euron edestä rahaa lahjojen, palkan ja vakuutusten lomassa. Banier kiisti väitteet, mutta pitkän tutkinnan jälkeen mies tuomittiin vankilaan ja sakkoihin.

Oikeudenkäynnistä tuli koko Ranskan seuraama murhenäytelmä, joka johti vakaviin perheriitoihin Lilianen perheen keskuudessa. Kohu ei laantunut, sillä epäilykset saattoivat myös presidentti Nicolas Sarkozyn lähipiirin kyseenalaiseen valoon. Uskottiin, että myös silloinen presidentti Sarkozy ja hänen vaalikampanjan jäsenet olisivat yrittäneet hyötyä dementiaa kärsivän Liliane Bettencourtin heikosta mielenterveydestä ja pyytäneet häneltä rahaa rahoittaakseen presidentin vaalikampanjaa. Sarkozy hävisi seuraavat vaalinsa vuonna 2012 ja hänen toimiaan alettiin tutkia perinpohjaisesti. Sarkozya syytettiin laittoman vaalikampanjan rahoituksesta Liliane Bettencourtin rahoilla, mutta syytteet hylättiin lokakuussa 2013, sillä todisteita syytteiden tueksi ei ollut riittävästi.

Liliane Bettencourt kärsi viimeiset vuotensa dementiasta ja Alzheimerista ja oli kykenemätön hoitamaan varojaan. Hän näyttäytyi harvoin julkisuudessa jätettyään L’Óréalin johtokunnan vuonna 2012, mutta liikkui sitäkin useammin uutisten pääotsikoissa. Miljoonaperijättären elämä oli kieltämättä raskas hänen viimeisimpinä elinvuosinaan, mutta hänen työnsä ja muistonsa elävät täällä yhä.