Joensuun Kiihtelysvaaran kirkon tuhopoltto

Kirkon historiaa

Tätä ei olisi uskonut kukaan lauantai iltana 22. syyskuuta, 2018, kun Kiihtelysvaaran kirkon kellot kumajivat kauas soittaen rauhan kelloja. Joensuun Kiihtelysvaarassa tapahtui suunnattoman mittava tuhopoltto seuraavana yönä 23. syyskuuta, 2018. Kiihtelysvaaran puinen ristikirkko tuhoutui täysin sunnuntain vastaisena yönä syyskuussa. Kirkko paloi maan tasalle erittäin nopeasti. Kirkko oli rakennettu vuosina 1769-1770 ja se oli siis 248 vuotta vanha ja olisi täyttänyt parin vuoden kuluttua 250 vuotta. Tulipalosta tuli hälytys klo 4.30 yöllä. Palo ei onneksi aiheuttanut henkilövahinkoja.

Palosta pelastui

Tulipalosta saatiin pelastettua arvokas alttaritaulu. Taulu on nimeltään ”Kristus ristillä” ja sen on maalannut Samuel Elmgren vuonna 1831. Myöskin hopeiset ehtoollisastiat ja osa alttarivaatteista saatiin turvaan tulipalosta. Nämä arvokkaat esineet pelasti tulipalosta kiinteistömestari Jouni Heiskanen. Esineet olivat suhteellisen painavia ja hankalia kantaa. Kiinteistömestari Jouni Heiskanen sanoi, kun häntä haastateltiin, että ”Lie tuossa ollut pari enkeliä kaverina”. Tämä hänen pelastustyönsä tuntuukin olevan suuri ihme. Kirkko oli Pohjois-Karjalan vanhimpia kirkkoja. Tämä tuhotyö aiheutti suunnattomat vaikutukset koko Vaara-Karjalan evankelis-luterilaiselle seurakunnalle ja Kiihtelysvaaran kylälle ja sen asukkaille ja seurakuntalaisille.

Koko Suomen uutinen

Kiihtelysvaaran kirkkopalosta tuli koko Suomen kattava uutinen. Tukea ja osanottoa on tullut monista suomen seurakunnista. Palosta säästyi onneksi kirkon kellotapuli, joka oli rakennettu vuonna 1856. Edellinen kellotapuli tuhoutui tulipalossa aiemmin.

Poliisi on tutkinut kirkon paloa. Tutkimukset osoittivat, että kyseessä on tuhopoltto, eli rikos. Apuna tutkimuksissa oli kaksi koulutettua palokoiraa. Koirat tekivät löydön palavista nesteistä kirkon raunioissa. Poltosta epäiltyinä on pidätetty neljä henkilöä. Myöhemmin kolme pidätetyistä on vapautettu ja yksi mies on vangittu. Syytteessä on 29 vuotias mies.

Syytteessä olevan miehen loppuelämä on pilalla tämän tuhopolton vuoksi. Hän joutuu korvausvelvolliseksi teostaan. Hänellä kuluu todennäköisesti koko loppuelämä vahingon korvaamiseen. Syytetyn tulevaisuudenkuva on erittäin toivoton. Ihmetellä täytyy, mikä on ajanut henkilön tällaiseen tekoon; huumeet, päihteet, mielenhäiriö vai joku muu motiivi?

Kirkolla on ollut vakuutus, joka korvaa aineelliset vahingot. Mutta vanhaa ja arvokasta kirkkoa ja sen henkeä ei voi korvata millään tavalla.